Zand strooien in des keizers baard

Een slechte generale is een goede repetitie, dat zou natuurlijk ook de clichétitel kunnen zijn. Twee keer Sissa 4-HSP/Veendam 2 in een week tijd, de eerste wedstrijd als speelronde 7 in de promotieklasse en de tweede wedstrijd op vrijdag 23 maart als halve finale in de Nosbo-beker. Het was te merken dat de wedstrijd van volgende week bij meerdere aanwezigen al flink aan het meespelen was. Dit overigens in een zeer ontspannen en vriendelijke sfeer.

Het zand strooien begon met de vaste gewoonte dat HSP/Veendam al het gehele seizoen met invallers speelt, inmiddels staan we op het getal van 17 invalbeurten en gaan we waarschijnlijk eindigen op straks in totaal drie hele wedstrijden met invallers. Daardoor dus ook niet de gelegenheid voor Sissa om alle potentiele bekerspelers aan het werk te zien. Het zand strooien kreeg een vervolg in de vriendelijke welkomstwoorden van teamleider Maarten van Sissa 4. Hij begon met het opvoeren van de druk op ons met de woorden dat deze wedstrijd voor ons nog erg belangrijk is in de strijd tegen degradatie, aansluitend het compliment voor het feit dat wij in de vorige ronde toch echt koploper Assen 2 hadden gevloerd. Hierbij opgemerkt dat wij totaal niet bezig zijn met wel of niet degraderen, wij wachten rustig op het voorstel van de Nosbo hoe de externe competitie er komend seizoen uit gaat zien. In de wandelgangen wordt genoemd dat dit voorstel ergens half augustus valt te verwachten. Voor ons was deze wedstrijd dus die van de bekende des keizers baard.

Het zand strooien kreeg een vervolg in het feit dat Maarten als bekercaptain en speler zelf besloot niet mee te spelen gisteravond. Dit onder het mom van er zijn tien spelers en Sophie wilde graag meedoen, de waarheid is natuurlijk dat hij flink aan het meeschrijven was wie van HSP welke opening speelt en er ondertussen de nodige partijen meteen door de database werden gegooid. Maarten wordt in alle Sissa-verslagen geroemd om zijn uitgebreide voorbereiding voor alle spelers. Het was dan ook niet vreemd en passende bij de psychologische oorlogsvoering dat hij luttele seconden na mijn nederlaag tegen Matthijs wist te vertellen dat onze opening drie keer terug te vinden was in de database met drie keer winst voor wit.

Kijk, zo vult een verslag zich wel want ik heb van de meeste partijen werkelijk niets gezien. Frits op twee met zwart kwam gelijkwaardig uit de opening, volgens mij werd het dynamisch evenwicht nergens verbroken en dus het remisevoorstel van Marcel geaccepteerd. Erwin kreeg tegen Jorn de kans om revanche te nemen voor zijn nederlaag tijdens het schaakfestival. In de paar keer dat ik kort op het bord keek dacht ik enkel aan remise, achteraf blijkt er toch echt winst voor Jorn op het door juf Sophie gebruikte schoolbord te staan. Van de partij van invaller Evert heb ik helemaal niets gezien (excuses Evert), ik kan enkel een compliment geven voor het feit dat hij heeft gewonnen. Daarmee een 1.5-1.5 tussenstand.

Ikzelf speelde tegen de volgens velen zeer talentvolle Matthijs, ik heb het gemerkt. In de opening bokte hij toch echt een vol stuk weg waar anderen dachten dat er een briljant offer was geweest. Met een stuk achter had hij echter wel vol het initiatief en kwamen zijn stukken meteen goed te staan, mijn stukken moesten naar achter of stonde ergens op het bord te nietsen. Drie matige zetten van mijn kant (Pb1 ipv Pa4 om de zwarte pion te blokken, Dd2 foei en helemaal het zwakke b3 ipv het wel steeds overwogen a4) maakte dat de zwart binnen kon komen bij de lang gerocheerde koning. Stockfish geeft nog heel lang een flinke plus voor wit, maar gaat voorbij aan iets als volle tijdnood.

Op bord 4 was waarschijnlijke Sissa-bekerspeler Sjoerd ook wat met zand aan het strooien, of beter met iets als keelpastilles. Volgens zijn bekerverslag was ziekte mede debat aan zijn late verslag. Tijdens zijn partij tegen Arjen liep hij ongeveer na elke gespeelde zet van het bord om een pastille uit een apart neergelegd doosje te halen. Hoogepunt van de avond was dat een hoestbui ertoe leidde dat een keelpastille via zijn gerocheerde koning naar links vloog, enkele seconden later speelde ik dramazet b3. Een betere manier van zandstrooien heb ik nog niet meegemaakt. De partij werd overigens remise terwijl ik dacht dat Arjen toch echt twee pionnen voor stond.

Robert en Sophie kwamen elkaar voor de tweede keer in korte tijd tegen. Eerder dit jaar verloor Robert in een volledig gewonnen stelling in vliegende tijdnood en door briljant verdedigen van Sophie. De partij van gisteren was minder enerverend. Sophie reageerde solide op de poging tot aanval van Robert. Een kwaliteitsoffer van Robert werd terecht aangenomen en leidde op termijn tot een gewonnen eindspel voor Sophie. Daarmee een 4-2 tussenstand.

Op bord 8 met zwart speelde invaller Hauke. Ook van deze partij heb ik helaas weinig gezien, hetgeen ik zag kwam bij mij bedenkelijk over. Aan de bar kwam ineens het bericht dat Hauke een stuk had gewonnen en het wel eens richting 4-4 zou kunnen gaan omdat Sander op bord 1 meer dan prettig stond. Niet veel later blijkt Hauke gewoon mat te zijn gezet.

Tenslotte dus Sander op bord 1. Sander speelt veelal tegen tegenstanders met een duidelijk hogere rating, maar hij presteert uitstekend. Gisteren speelde zijn tegenstander Ab voor het eerst (en volgens hem ook meteen voor het laatst) de Franse opening. Dit ging voor zwart alles behalve naar wens waardoor Sander steeds beter kwam te staan. In wederzijdse tijdnood haalde hij het punt dan ook verdiend binnen.

Daarmee een 5-3 nederlaag voor HSP/Veendam 2, de slechte generale is dus gelukt. Over de gehele avond heen werd er flink gevist naar de mogelijke opstelling van HSP/Veendam komende week. Ik kan alleen over mijzelf zeggen dat ik beschik over de twijfelachtige trackrecord dat ik deze eeuw volgens mij nog nooit een schaakpartij op de vrijdag heb gewonnen. Er resten een tweetal keuzes: deze trackrecord doorbreken en revanche nemen op mijzelf (en bij voorkeur Matthijs) of mijzelf en mijn teamgenoten in bescherming nemen en helemaal niet meespelen. Laten we het maar eerst bij zand strooien houden. Volgende week het vervolg en dat de beste dan moge winnen.

  Sissa 4         1755 - HSP/Veendam 2   1673 5 - 3
1. Ab Faber         1981 - Sander Sprik    1839 0 - 1
2. Marcel Pouw       1855 - Frits Wijbenga   1716 ½ - ½
3. Mathijs de Jong        - Lucien Jerphanion 1776 1 - 0
4. Sjoerd Rookus      1785 - Arjen Waijer    1696 ½ - ½
5. Jorn Torenbosch     1708 - Erwin Reintke   1711 1 - 0
6. Paul van Velthoven    1654 - Evert Stoel    1571 0 - 1
7. Sophie Welling      1658 - Rob Nieuwenweg   1501 1 - 0
8. Writser Cleveringa    1641 - Hauke de Vries   1575 1 - 0
 

Hm... kwade tongen beweren dat de getoonde partij niet voor 100% door de twee genoemde kemphanen is gefabriceerd. Soi.

Foto 1 en 2: Harry Gielen

 

Tags: